Yönetmen: Joachim Trier
Oyuncular: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava, Malin Crépin
Norveç, Danimarka, İsveç, 2011, 95', DCP, renkli
Norveççe, İngilizce; Türkçe altyazılı
Pierre Drieu La Rochelle'in Le Feu Follet adlı romanından uyarlanan filmin başkarakteri Anders, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedavi gördüğü rehabilitasyon merkezinden bir günlük izin alarak Oslo'ya gider. Bu, Anders’in eski arkadaşlarıyla ve ailesiyle yüzleşeceği, hayatını yeniden değerlendirme fırsatı bulacağı bir yolculuğa dönüşür.
Oslo'nun kentsel dokusunu ön plana çıkaran film, şehrin sokaklarının Anders'in içsel yolculuğuyla nasıl iç içe geçtiğini gösterir. Gün boyunca şehrin farklı yerlerini ziyaret eden Anders aracılığıyla Oslo'nun parklarını, kafelerini, sokaklarını ve gece hayatını gözlemlerken şehir, Anders için hem bir sığınak hem de kendisiyle yüzleştiği bir mekan görevi görür.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)