Umut

  • 2 Kasım 2016 / 19.00

Yönetmen: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz, Enver Dönmez, Gülşen Alnıaçı, Kürşat Alnıaçık
Türkiye, 1970, 100’, siyah-beyaz, Türkçe

Umut, Yılmaz Güney’in siyasi sineması ve genç sinemacılar için bir başlangıç filmi sayılacaktır. Örneğin, Kanal ve Bereketli Topraklar filmini o günlerde yeni çekmiş  Erden Kıral bir söyleşide “…benim çıkış noktam Yılmaz Güney’in Umut filmidir” diyecektir.  Kaldı ki daha önce, “öz’e bir ölçüde demokrasi, ikincisi teknik ve artistik yenilikler, kişisel anlatı yenilikleri biriktirdi” açıklamasını yapmıştır. “Umut” sadece  Güney’in Adana’daki çocukluk, baba evi günlerinden izler taşımakla kalmaz; 60’lı yıllarda faytonculuk yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Cabbar’ın atına bir otomobilin çarpması ve ölümü sonucu çıkış yolu araması, varlığı bilinmeyen bir definenin peşinde koşması, kısaca koşulların ürettiği yanlış bilinç biçimini de gösterir ve Cabbar’ın dramına bireysel bir sapma, bir  tür çılgınlık olarak bakılmasına engel olur. Umut 2. Adana Altın Koza Film Festivali’nde, 6 dalda (en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo, en iyi müzik, en iyi fotoğraf) ödüllerini aldı. Sansür (Denetleme) Kurulu, fakirliğin gösterilmesi,  sınıf ayrımının vurgulaması, Amerikalı zenciyi soyan (soyamaması aslında), sabah namazının güneş doğarken kılınması gibi sahneleri  nedeniyle sakıncalı bularak, “Umut”u yasaklamıştı. Bu nedenle ödül aldığı Fransa - Grenoble Festivali´ne kaçak gönderildi, Güney hakkında dava açıldı.

Sunum: Prof. Dr. Oğuz Makal

Sinematek Yaşıyor!

Potemkin Zırhlısı
Bronenosets Potiomkin

Sinematek Yaşıyor!

Metropolis

Sinematek Yaşıyor!

Geçip Giden Çatana
L’Atalante

Sinematek Yaşıyor!

Sevgilim Hiroshima
Hiroshima mon amour

Sinematek Yaşıyor!

Rocco ve Kardeşleri
Rocco e i suoi fratelli

Sinematek Yaşıyor!

Salvatore Giuliano

Sinematek Yaşıyor!

Nefret
Le Mépris

Sinematek Yaşıyor!

Sekiz Buçuk

Sinematek Yaşıyor!

Persona

Sinematek Yaşıyor!

Umut

Sinematek Yaşıyor!

Konformist
Il Conformista

Sinematek Yaşıyor!

Gelin

Sinematek Yaşıyor!

Ayna
Zerkalo

Umut

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.