Afganistan’ın kuzeyinde pek çoğumuzun adını bile bilmediği bir dağ köyünde Çahardeh’te geçiyor öykümüz. Hindukuşların tepesindeki bu dağ köyünde 60’lı yaşlarındaki Zavar ve 9 yaşındaki yeğeni Razak’ın yaşamı üzerinden Afgan geleneklerine şahitlik ediyoruz. Pek çok Afganlı çocuk gibi Razak da iç savaşta babasını kaybetmiştir. En büyük dayanağı, dayısı Zavar’dır. Köyde kekliklere düşkünlüğü ve avcılığı ile bilinen Zavar, küçük yeğeni Razak’a erkekliğe ilk adımı atabilmesi için keklik avlamayı, bakıp büyütmeyi öğretmektedir.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)